Dünyanın beşte dördü ve bedenimizin üçte ikisinin suyla kaplı olduğunu düşünürsek. Suyu çevremizde keşfedilemeyen doğal tedavi yöntemi olarak görebiliriz. Örneğin yüzme doğal tıp uzmanları tarafından fiziksel terapi olarak görülmektedir.
Bir takım hastalıklarda ve açık yaralarda suyun tedavi edici etkisi olabilir. Suyun en faydalı yönüde vücuda kazandırdığı enerjidir. Vücudunuzun sadece bir bölümünde su terapisi uyguladığınızda bu etkisini diğer bölgelerde de gösterebilmektedir. Vücutta bulunan tüm organların hatta hücrelerin vücudu toksinlerden temizleyebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Su vücut ısısını dengede tutar.
Hidroterapinin ana maddelerini hareket ve tepki yasası oluşturmaktadır. Sıcak bir duş aldığınızda vücudunuz ısındığından kan aşağı doğru ilerler ve en uçta olan damarlara ulaşır. Soğuk suda sıcak suyun tam tersi tepki gösterir. bu defa kan yukarı doğru harekete geçer.
Suyun vücut üzerinde yarattığı etki ısısına göre değişir. Soğuk su enerji verir ve canlılık getirir.
AKUATİK REHABİLİTASYON
Terapötik Akuatik Rehabilitasyon, Akuaterapi, Su içi egzersiz tedavisi, Havuz Tedavisi gibi farklı isimler ile tanımlanan Akuatik Rehabilitasyon; suyun sağladığı avantajları kullanarak başta kas iskelet sistemi, sinir sistemi, kardiovasküler sistem ve solunum sistemi hastalıkları olmak üzere pek çok kısıtlılık-özürlülük oluşturan durumun spesifik su içi egzersizlerle rehabilite edilmesi olarak tanımlanabilir. Amaç kişinin durumunu geliştirmek, bağımsızlığını sağlamak ve yaşam kalitesini arttırmaktır.
Akuatik rehabilitasyonun çok iyi bilinen bazı fizyolojik avantajları vardır. Bunların başında suyun kaldırma kuvveti gelir.Özellikle travma sonrası ortopedik cerrahi yada konservatif immobilizasyon yapılan hastalarda, yük bindirmenin istenmediği ancak eklem hareket genişliğinin sağlanması ve kas kuvvetinin arttırılması istenen durumlarda, suyun kaldırma kuvveti sayesinde erken rehabilitasyona başlamak mümkün olur.
Romatizmal ve nörolojik hastalıklara bağlı ağrı, tutukluk ve hareket zorluğu çeken hastalarda da akuatik rehabilitasyon büyük yararlar sağlar. Su dışında yapamadığı hareketleri su içinde yapabildiğini gören hastaların moral ve motivasyonu artar.